torstai 21. lokakuuta 2010

Ellen Thesleffin nousua odotellessa

Muutama viikko sitten huomasin kesän lopulla pidetyn Ellen Thesleff -symposium Ruovedellä. Sieltä oli lähtenyt kiertoon näyttely Nykytaiteilija Ellen Thesleffin maisemassa. Niinpä tikusta asiaa. Hyppäsin Ikaalisiin menevään bussiin ajatuksella katsastaa myös paikkakunnan kuulu kylpylä. Mitään ruuhkaa ei kylpylässä ollut. Ei haitannut. Syysilma oli kaunis käväistä parikin kertaa n. 7 km päässä kylpylästä järven lahden takana sijaitsevassa Ikaalisten keskustassa, ja sen idyllisessä Wanhassa kauppalassa. Pieni on paikkakunta, mutta merkittävä opiskelukeskus alueella. Ainakin soitinrakentamista, käsi- ja taideteollisuutta sekä kauppaa. Paluubussi olikin täynnä opiskelijoitaTampereelle saakka.

Pari galleriaakin Wanhassa kauppalassa oli, taiteilijoiden vuokraama näyttelytila kuvanveistäjän työtilan yhteydessä sekä kehystysliikkeeseen liittyvä. Näyttely Ellen Thesleff -symposiumin yhteydessä maalatuista töistä avattiin vanhassa kartanorakennuksessa, Rahkolassa. Paikalla kourallinen väkeä. Taisivat olla pääosa näyttelyn järjestäjiä, osa Tampereen taidemuseosta, ja outona lintuna JO. Maalaukset olivat enin osin saaresta, jossa E. T. aikoinaan asusteli ja maalasi, näin ymmärsin. Huomasin jälkeen päin, että joukossa olivat töineen helsinkiläinen Lotta Määttänen ja tamperelainen Tiina Lamminen, jotka löytyivät myös pohjoisen taidemaalarin Helena Junttilan kuratoiman nykytaiteen ArtAska 2010 taiteillijoista, alkusyksyllä Sodankylän Askan kylältä.

Mutta miksi E. T.? Olen huomannut, että toistuvasti lainaan kirjastosta Ellen Thesleffin ja toisen, Camille Pissarron, teoskirjoja. ET:n erityinen jotenkin poikkeava värimaailma, kuten unenomaiset sini-oranssiset maisemat, vetää puoleensa. Hiukkasen vanhemman CP:n väripaletti, pointilistinen kausi, ja erityisesti viimeisimmät hienot työt ylhäältä Pariisin bulevardeille, vievät aina kirjan lainausautomaattiin. Näin se on.

Koskahan Ellen Thesleff nousee maailman valloitukseen Helena Shjerfbeckin rinnalle? Odotellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti