maanantai 4. helmikuuta 2019

Puupiirtämistä


Kaiverrettu puupiirroslaatta. 
Grafiikan  tekniikoita on monenmoisia. Metalligrafiikka opiskelin taannoin, kun sain työhuoneen Tapanilasta taiteilijayhteisöstä, jossa oli myös varsin täydellinen grafiikanpaja prässeineen ja syövytyshuoneineen. Pari vuotta sitten sopiva ateljeetila löytyikin aivan kotini vierestä. Grafiikan teko jäi tauolle .

Näyttelykierroksilla on tullut vastaan silloin tällöin sekä serigrafia- että puupiirrostöitä. Serigrafia - silkkipainanta - vaatii sekin erityisiä tiloja. Sen sijaan puupiirrosten teko onnistuu hyvinkin pienin tila- ja välineinvestoinnen, kun vedoksetkin voidaan tehdä käsin ilman kallista prässiä.

Ja onhan puupiirtäminen yksi vanhimmista grafiikan tekniikoista, viehättää tästäkin syystä. Oma erityinen perinnehän sillä on mm. Japanissa ja Kiinassa.

Niinpä järjestin mahdollisuuden puupiirtämisen perusteiden oppimiseen Haagan Taideseuran puitteissa. Viime lauantain puupiirrosateljeessa siirsimme kuvan/piirroksen koivuvanerilaatalle kalkkeeripaperin avulla vahvistaen sen tussilla. Osa meistä piirsi kuvan suoraan tussilla laatalle. Ja sitten vain kaivertamaan erityisillä puupiirrosveitsillä ja --taltoilla. Oli helpompaa kuin odotin, ja varsin meditatiivista työkentelyä.

Tästä jatkamme ensi lauantaina vedosten teolla. Väri telataan laatalle, paperi lasketaan laatan päälle ja sen jälkeen hierretään paperia vaikkapa lusikalla painaen laattaa vasten, jolloin värikuvio kopioituu paperille. Ja huomaa, peilikuvana!

Kuvassa vaaleat alueet on kaiverrettu, johon ei siis väri tartu, ja joihin vedoksessa jää paperin pohjaväri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti