sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Pitskun kulttuurikirkko

Viikko sitten maanantaina huomasin Jorma Uotisen suosikkilaulujensa konsertin Pitskun kulttuurikirkossa Pitäjänmäellä. Se antoi hyvän syyn kiirehtiä tutustumaan paikkaan. Olin sitä monta kertaa jo yritellyt. JU lauloi osin jo Savoy-konsertista tutuksi tulleita lauluja.

Vanha aikoinaan talkoilla pystytetty pieni jyrkkäharjainen kirkkorakennus on saanut eri vaiheiden jälkeen asukkaat ja nykyisen elämän kulttuurin kehtona. Pyhättönä, hoito- ja tutkimuslaitoksena, lastenkotina, kiuastehtaana, veneveistämönä - monen toiminnon kattona ollut ennen purkupäätöstä, kunnes neljä säilyttäjäaktivistiperhettä ostivat rakennukset kaupungilta. Ja heiltä kirkkorakennuksen perhe Ilari Nummi ja Päivi Järvinen. He asuttavat ja ylläpitävät kulttuurikirkkoa. Konserttejakin on ollut lyhyessä ajassa jo yli kaksisataa.

Hyvin sopi ehkä noin 70-80 henkilöä pieneen saliin. Kahvit juotiin viereisessä tilassa. Jo varsin iäkäs kirjailija Lassi Nummi, Ilarin isä, oli myös paikalla. Hieno nähdä häntä vilauksella. Muistan aina muutaman vuoden takaa hänen tulkintansa omasta runostaan televisioituna. Runoa en muista, mutta tulkinnan kyllä. Siinä oli samaa hiljaista, rauhallista voimaa, sitä mitä joskus on voinut kokea vanhoista otoksista runoilijoiden omien runojensa esittäjinä. Eeva Kilpi oli taannoin jopa tuohduksissaan, kun oli kuullut ja nahnyt oman runonsa ylitsevuotavasti elehdityn esityksen. Niitäkin kuulee, ja sitten nykyisin varsin yleistä "vain lukemista". Näitä kumpaakaan ei ollut Lassi Nummen tulkinta.

Pitskun kirkkoon menen uudestaan mielelläni. Täytyy tarkkailla ohjelmistoa. Taidettakin näytti olevan seinillä. Liekö vaihtuvaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti